Stichting Theater Stuiter // 020-642 88 96 // theater@stuiter.nl

 Illustratie: Timo van der Riet

 

Op zoek naar sporen van de Bataafse opstand in een  Romeinse bibliotheek.

 

Ga tweeduizend jaar terug in de tijd! Wist jij dat Nederland toen nog niet bestond? De Romeinen hebben dan het zuiden veroverd van wat later Nederland zal worden. Julia woont daar, in Noviomagus om precies te zijn. (Dat noemen we nu trouwens Nijmegen.) Julia is een wees; ze heeft geen idee wie haar ouders zijn. Ze is heel nieuwsgierig. Misschien was haar vader wel een Germaanse krijger en haar moeder een Romeinse prinses.

 

Julia wil informatie over haar ouders. Maar waar moet ze zoeken in een tijd zonder computer en mobieltjes? Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Misschien moet ze naar het huis van Crassus gaan? Hoewel: Crassus is een vervelende oude zeur, bij wie je maar beter uit de buurt kan blijven. Wel heeft hij in zijn huis een kamer vol verhalen: zijn bibliotheek. Daar hoopt Julia iets te ontdekken over haar ouders. Ze raapt al haar moed bijeen en sluipt stiekem de bibliotheek van Crassus binnen. Vindt ze daar de antwoorden waarop ze al zo lang hoopt?

 

Net als bij alle producties van Stuiter speelt het publiek bij Julia’s zoektocht een belangrijke rol.

 

Na producties over de Nederlandse geschiedenis in de 16e-, 17e- en 20ste eeuw duikt Theater Stuiter met LEESPALEIS dieper in het verleden, en beantwoordt de vraag: wat hebben de Romeinen ons gebracht aan verhalen, informatie en de mogelijkheid om dit allemaal te bewaren.

 

LEESPALEIS

LEESPALEIS was te zien in

Museum het Valkhof in  Nijmegen,

het Allard Pierson Museum in Amsterdam, het

Rijksmuseum van Oudheden in Leiden,

en in Castellum Hogewoerd bij Utrecht.

Speelperiode: vanaf 11 december 2017.

 

 

Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door de Janivo stichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

 Foto: Jan Peter Oelen

 Volg Stuiter op facebook